Agenda

In de agenda staan allerlei evenementen, zoals concerten van Nedersaksische bands, optredens van cabaretgroepen, lezingen en cursussen. Vanwege de Corona ligt dat nu allemaal een beetje plat. Maar als deze ellendige pandemie straks voorbij is, hoop ik weer een mooie gevulde agenda te kunnen laten zien. Lees verder...

Bezoekers

Vandaag 60
Deze week 204
Deze maand 426
Sinds 11-2008 593495

Klaus Groth- Klaus Groth -

Volledige naam Klaus Johann Groth
Geboortedatum 24 april 1819 in Heide, (Sleeswijk-Holstein)
Datum van overlijden 1 juni 1899 in Kiel
Soort werk Pozie, liedjes, korte verhalen
Dialect Sleeswijk-HolsteinsBiografie
Klaus Groth, de bekendste streektaalschrijver uit Noord-Duitsland, werd op 24 april 1819 geboren in het plaatsje Heide, in Sleeswijk-Holstein. Na zijn studie aan het seminarie te Tondern (1838-1841) werd hij docent aan een meisjesschool in zijn geboorteplaats. In 1847 vertrok hij naar Kiel om verder te studeren. Door zijn slechte gezondheid moest hij zijn studie echter tijdelijk onderbreken. In 1856 behaalde hij de titel Doctor in de Filosofie in Bonn. In 1858 vestigde hij zich als Privatdozent in de Duitse taal- en letterkunde in Kiel. In Kiel kreeg hij in 1866 de kans om professor te worden. Tot aan zijn dood is hij in Kiel blijven wonen.
Klaus Groth was goed bevriend met Johannes Brahms. Veel van zijn gedichten zijn door Brahms op muziek gezet. Thema's in het werk van Groth zijn o.a. het boerenleven in Noord-Duitsland van de 19e eeuw. Grote invloed op het leven van de schrijver was de dood van zijn broer, Jehann (Johann). Naar aanleiding van de dood van zijn broer schreef hij het gedicht 'Min Jehann', waarin hij zijn overleden broer vertelt hoezeer hij hem mist. Het is n van de bekendste gedichten van Klaus Groth.

Bibliografie
Quickborn (1852)
Vertelln
Vr de Grn (1858)
Ut Mien Jungsparadies (1875)

 

Gedichten

Min Jehann
Citaat van de dag

"Als je in de afgrond kijkt, kijkt de afgrond ook in jou.
As-i'j in ne afgrund kiekt, kiekt den afgrund ok in ow. "
- Friedrich Nietzsche -
(1844-1900)

Helpen?

In 2020 en 2021 hoop ik deze webzijde flink uit te kunnen breiden. Het Nedersaksisch verdient dat: een mooie plek op het internet dat het startpunt is voor iedereen die iets met Nedersaksisch doet en voor iedereen die er meer van wil weten. Hoe kunt u helpen? Door ideeën aan te dragen. Ik heb zelf allerlei ideeën over wat ik nog op deze webzijde wil realiseren. Maar ik ben ook maar één mens. Als er iets is waarvan u denkt: "Dat zou nou echt moeten staan op hèt digitale platform voor het Nedersaksisch!", laat het me weten, dan ga ik dat proberen te realiseren.
Contact opnemen