Agenda

In de agenda staan allerlei evenementen, zoals concerten van Nedersaksische bands, optredens van cabaretgroepen, lezingen en cursussen. Vanwege de Corona ligt dat nu allemaal een beetje plat. Maar als deze ellendige pandemie straks voorbij is, hoop ik weer een mooie gevulde agenda te kunnen laten zien. Lees verder...

Bezoekers

Vandaag 3
Deze week 231
Deze maand 257
Sinds 11-2008 482275

Herman van Velzen






- Herman van Velzen -

Volledige naam Frans Roes (pseudoniem: Herman van Velzen)
Geboortedatum Gaanderen, 1902
Datum van overlijden Hengelo (Gld.), 1974
Soort werk Korte verhalen
Dialect Achterhoeks



Biografie
Frans Roes werd in 1902 in Gaanderen (vlakbij Doetinchem) geboren. Onder het pesudoniem Herman van Velzen was hij n van de productiefste en bekendste streektaalschrijvers in de Achterhoek. In 1943 werd zijn eerste boek Achterhoeksche schetsen gepubliceerd, al snel gevolgd door een tweede deel in 1944, en daarna nog twee delen. Bekendheid verwierf hij vooral met zijn verhalen over het legendarische personage Aornt Peppelenkamp.



Bibliografie
Achterhoeksche Schetsen (1943, herdruk 1979)
Achterhoeksche Schetsen deel 2 (1944, herdruk 1981)
Uut 't leaven van olde bekenden (1946, herdruk 1967)
Un mens vindt zien weg (1946, herdruk 1967)
Aornt Peppelenkamp (1948)
Achterhoeksche Schetsen deel 3 (1949, herdruk 1984)
Van Achterhooksche mensen (1951, herdruk 1976)
Achterhoeksche Schetsen deel 4 (1956, herdruk ????)
Dauwtrappen met Aornt Peppelenkamp (1964, herdruk 1976)
Steaven Volman (1968)
Aornt Peppelenkamp opni'j (1973)
't Kroegjen (1976, herdruk 1977)
De Motte (1979)








Citaat van de dag

"De mens is de mens een wolf
De means is de means ne wulf. "
- Thomas Hobbes -
(1588-1679)

Helpen?

In 2020 en 2021 hoop ik deze webzijde flink uit te kunnen breiden. Het Nedersaksisch verdient dat: een mooie plek op het internet dat het startpunt is voor iedereen die iets met Nedersaksisch doet en voor iedereen die er meer van wil weten. Hoe kunt u helpen? Door ideeën aan te dragen. Ik heb zelf allerlei ideeën over wat ik nog op deze webzijde wil realiseren. Maar ik ben ook maar één mens. Als er iets is waarvan u denkt: "Dat zou nou echt moeten staan op hèt digitale platform voor het Nedersaksisch!", laat het me weten, dan ga ik dat proberen te realiseren.
Contact opnemen