Agenda


Lees verder...

Bezoekers

Vandaag 18
Deze week 73
Deze maand 1422
Sinds 11-2008 342731

Herman van Velzen






- Herman van Velzen -

Volledige naam Frans Roes (pseudoniem: Herman van Velzen)
Geboortedatum Gaanderen, 1902
Datum van overlijden Hengelo (Gld.), 1974
Soort werk Korte verhalen
Dialect Achterhoeks
 


 


Biografie
Frans Roes werd in 1902 in Gaanderen (vlakbij Doetinchem) geboren. Onder het pesudoniem Herman van Velzen was hij één van de productiefste en bekendste streektaalschrijvers in de Achterhoek. In 1943 werd zijn eerste boek Achterhoeksche schetsen gepubliceerd, al snel gevolgd door een tweede deel in 1944, en daarna nog twee delen. Bekendheid verwierf hij vooral met zijn verhalen over het legendarische personage Aornt Peppelenkamp.



Bibliografie
Achterhoeksche Schetsen (1943, herdruk 1979)
Achterhoeksche Schetsen deel 2 (1944, herdruk 1981)
Uut 't leaven van olde bekenden (1946, herdruk 1967)
Un mens vindt zien weg (1946, herdruk 1967)
Aornt Peppelenkamp (1948)
Achterhoeksche Schetsen deel 3 (1949, herdruk 1984)
Van Achterhooksche mensen (1951, herdruk 1976)
Achterhoeksche Schetsen deel 4 (1956, herdruk ????)
Dauwtrappen met Aornt Peppelenkamp (1964, herdruk 1976)
Steaven Volman (1968)
Aornt Peppelenkamp opni'j (1973)
't Kroegjen (1976, herdruk 1977)
De Motte (1979)








Citaat van de dag

"De grenzen van mijn taal vormen de grenzen van mijn wereld.
De greanzn van mien sproake bunt de greanzn van mien wearld. "
- Ludwig Wittgenstein -
(1889-1951)